Pravna pomoć

 • Napravi nalog
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Aktuelna pitanja i problemi u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

IMG_0066Dana 06. i 07. decembra u saradnji Ministarstva pravde, Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, kancelarije UNDP-a i OEBS-a, u Baru je održan seminar na temu ,,Aktuelna pitanja i problemi u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći''.

Prvog dana seminara se diskutovalo o problemima i nedoumicama u primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji se primjenjuje od januara 2012., a koji su se odnosili na razloge za odbijanje besplatne pravne pomoći kao i identifikaciju lica koja imaju pravo na ovaj vid pravne pomoći. Takođe, bilo je riječi i o skraćivanju postupka za odobravanje zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, gdje je nužno unaprijediti komunikaciju između institucija koje sarađuju sa službama za besplatnu pravnu pomoć u ovom procesu, prije svega kroz intezivnije korišćenje svih vidova elektronske komunikacije.

Opširnije...
 

Uspješne priče

Ako se može prihvatiti da je svrha zakona da ograniči ili spriječi nepravdu i sukobe, slijedi da svi pojedinci koji žive u društvima koja se pretplate na vladavinu prava moraju imati ista prava u skladu sa zakonom. Uspostavljanje jednakih prava je jednostavan proces, ali čuvanje i obezbeđivanje tih prava je mnogo teži zadatak. Pravda za sve postaje više san, a manje realnost u mnogim djelovima svijeta, u kojem dosta toga i ima i nema.

Opširnije...

As a middle-aged housewife and mother of two in Montenegro, was divorced and on her own. For three years, she received no support from her ex-husband and lacked the means to raise her children. But through a new legal aid program Montenegro rolled out in 2011, she was able to access legal aid, and sue for and eventually obtain the alimony she was due.

Opširnije...

Publikacije

Partneri

 
You are here:

Otvorena prva kancelarija za besplatnu pravnu pomoć

kancelarija_za_besplatnu_pravnu_pomocU podgoričkom Osnovnom sudu je 25.11.2011. otvorena prva kancelarija za besplatnu pravnu pomoć, uz podršku Ministarstva pravde Crne Gore, ProgramaUjedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Vlada kraljevina Norveške i kraljevine Holandije.
Donošenjem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je implementacija počela u januaru 2012., i otvaranjem prve kancelarije za besplatnu pravnu pomoć, Crna Gora se pridružila klubu zemalja koje vode računa casino internet o najugroženijim grupama u društvu, poštujući princip vladavine prava i jednak pristup pravdi za sve.

DSC_7336Legal_Aid_MontenegroViše od godinu dana od osnivanja kancelarije u Podgorici obilježilo je preko 200 evidentiranih zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći. U cilju obezbjeđivanja što kvalitetnije pravne zaštite za najugroženija lica, relevantne institucije svakodnevno rade na unaprjeđivanju ovog sistema. Tako će, u saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i UNDP-a, a uz pomoć brojnih donatora, do kraja 2013. biti opremljene kancelarije u svim Osnovnim sudovima u Crnoj Gori, dok se efikasna implementacija Zakona osigurava i kroz monitoring nevladinih organizacija.

Za sve informacije, zainteresovana lica se mogu obratiti Osnovnom sudu nadležnom za njihovo područje.